Culinare

  Rețete cu napi
Napii sunt foarte ușor de gătit, iar adăugarea lor la unele dintre felurile tale preferate va spori cu siguranță valoarea nutrițională.
Mâncare de napi (topinambur)
Necesar:
500 g napi
2 portocale
lămâie
3-4 linguri ulei (poate fi și de măsline)
morcov
1 ceapă uscată
1 foaie de dafin
4-5 căței de usturoi
1 lingură rasă făină
sare, piper
Napii îi spălăm bine de pământ, îi curățăm de coajă, bucățile mai mari le tăiem ca pe cartofi și îi punem într-un vas cu apă în care am stors zeama de la jumătate de lămâie.
Curățăm morcovul și ceapa. Morcovul îl dăm pe răzătoare iar ceapa o tocăm mărunt.
Punem uleiul la încălzit într-o cratiță și călim morcovul ras și ceapa tocată cu un praf de sare până când ceapa începe să strălucească.
Adăugăm napii scurși de apa în care au stat și-i mai călim și pe ei 2-3 minute după care adăugăm zeama de portocale și foaia de dafin, acoperim cratița cu capacul și dăm focul mic.
După 15-20 minute încercăm dacă s-au înmuiat napii și dacă sunt suficient de fierți facem sosul.
Zdrobim usturoiul cu un vârf de cuțit de sare și-l amestecăm cu o lingură rasă de făină, zeama de la cealaltă jumătate de lămâie și o jumătate de pahar cu apă. Acest amestec îl vărsăm în cratița cu napi, amestecăm bine și mai lăsăm să fiarbă 4-5 minute până se leagă sosul.
Napii pregătiți în felul acesta își pierd mirosul care îi caracterizează și devin o garnitură plăcută fripturilor de carne sau chiar un fel principal de mâncare de post.
Napi la cuptor
Ingrediente:
500 g napi
50 ml ulei
1 cățel usturoi
20 g rozmarin
15 g boia dulce
sare și piper după gust
Mod de preparare:
Napii se spală bine și se taie felii.
Usturoiul se pisează.
Uleiul se amestecă cu usturoiul, rozmarinul, praful de boia, sarea și piperul.
Napii tăiați se pun în amestecul de ulei și se lasă la marinat o oră.
Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.
Napii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor.
Se lasă la cuptor până se rumenesc, aproximativ jumătate de oră.
Napii se servesc calzi, ca atare, sau ca garnitură lângă carnea de pui sau carnea de vită.

Supă cremă de topinambur
Ingrediente:
  • 500 g napi
  • 400 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g smântână
  • 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Se curăță napii de coajă, se saplă și se opresc timp de 10 minute, în apă clocotită ușor sărată, apoi se scurg .
Se taie napii în cubulețe și se înnăbușă în jumătate din cantitatea de unt, în prealabil topit într-o tigaie.
Presară făina și toarnî treptat două căni cu apă caldă.
Când napii sunt fierți, se strecoară și se pasează cu ajutorul robotului de bucătărie.
Se subțiază piureul cu laptele cald și apoi se lasă supa să mai clocotească de câteva ori, la foc mediu.

Chipsuri de napi la cuptor
  • 700 gr napi feliati subtire
  • 5 linguri ulei masline
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 4 catei usturoi trecuti prin presa
Am curatat si spalat napii, iar apoi i-am taiat in felii subtiri.
Am pus napii intr-un bol si am adaugat ulei, sare, boia, turmeric si usturoi.
Am amestecat bine pentru a se distribui uniform.
I-am transferat in tava aragazului, pe hartie de copt si i-am lasat aproximativ 20 minute la program de ventilatie, la o temperatuta de 180 grade, in cuptorul preincalzit.
I-am mancat calzi cu o salata de guile cu sfecla rosie.

Salata de topinambur si mar
Ingrediente:
• 200 gr topinambur 
• 200 gr mar
• 1 lingurita de mustar
• 50 ml suc de portocala
• 100 ml ulei de masline
• 1 priza sare• 1 priza piper
Topinamburul si marul se spala bine ( coaja nu se indeparteaza ) apoi se taie feliute cat mai subtiri si de aseaza pe platou dupa bunul plac.
Restul ingredientelor se amesteca si se toarna peste topinambur si mar .

 Topinambur sub sos de usturoi
Ingrediente pentru patru persoane
• trei linguri de unt
• două linguri de ulei
• 450 de grame de topinambur
• două lingurițe de usturoi pisat
• două lingurițe de suc de lămâie
• sare și piper, după gust
1.Într-o tigaie topim o lingură de unt cu uleiul pregătit, la foc mediu.
2.Adăugăm feliile de topinambur, un pic de sare și piper proaspăt măcinat.
3.Pregătim timp de 10 minute, până se rumenește și începe să se înmoaie. Vom amesteca frecvent.
4.Transferăm topinamburul într-un platou de servit.
5.Topim untul rămas și adăugăm usturoiul pisat. Mestecăm intens până se rumenește, dar vom urmări să nu se ardă (două minute maximum).
6.Adăugăm sucul de lămâie și înlăturăm tigaia de pe foc.
7.Turnăm sosul peste topinambur și servim imediat, în calitate de garnitură, cu salate crude, bucate din carne sau din pește.
Papara cu napi si smantana
Napii se curata de pamant si se spala bine, cu apa calduta, pentru a se lua bine pamantul. Se pun la fiert, in coaja, in apa rece, cu sare grunjoasa.
Fierberea napilor in coaja, dureaza cca. 20 de minute, ca si cartofii rosii.
Napii fierti se curata, din coaja, cu o lingura.
Se unge un vas termorezistent, din ceramica, cu unt.
Se adauga napii curatati de coaja.
Se macina peste napi, dupa gust, sare grunjoasa si piper boabe.
Se amesteca, intr-o cratita, lapte caldut si smantana grasa, cumparate de la ciobani, din piata, cu cascaval ras, si 2-3 oua de gaina, proaspete, batute cu telul.
Se pune si o lingura de unt.
Se amesteca bine, tot continutul, pana se obtine o pasta mai groasa.
Amestecul de lactate si oua se pune peste napii decojiti si se omogenizeaza, pentru a se acoperi bine, toata cantitatea de napi.
Se rade deasupra, branza telemea de oaie.
Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Dupa cum arata si dupa gust, poate fi sufleu, papara sau chiar omleta facuta la cuptor.
Aspectul este interesant, un piure mai zgrumturos. Voi mixa napii, la blender, daca voi dori un piure veritabil.
Placuta la gust, papara a iesit cam dulce

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.