Caracteristici morfologice

  Topinamburul, (anghinarea de Ierusalim) numit și „picioică”, „ciucaribă", „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli", „cartoful săracilor" este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus.
 Topinamburul este o plantă perenă care are tulpină ierboasă ce poate atinge o înălțime de 3 m, partea vegetativă a plantei uscându-se toamna.
 Primăvara răsare din nou din tuberculii subterani.
 Planta are frunze alungite păroase, flori galbene ce ating diametrul de 8 – 10 cm.
 Topinamburul este varianta nord-americană a cartofului obișnuit și este considerat un aliment de bază popular în țările de origine.
 În ceea ce privește gustul, cel al topinamburului poate fi încadrat între cel de cartof dulce și cartof obișnuit.
 Sunt caracteristice gustul ușor de nucă și nota dulce, care seamănă puțin cu anghinarea sau castanele. 
Tulpina subterană a plantei este un rizom.
Pe ramificațiile rădăcinii se formează tuberculii de mărimea cartofilor si are o culoare albă până la crem.
 Tuberculul se poate consuma crud, fiert, prăjit sau copt și are o lungime maximă de 15 cm și un diametru de aproximativ 5 până la 7 cm.
 Topinamburul copt cântărește până la 100 de grame pe tubercul.
 Acesta se folosește în feluri de mâncare vegetariene și este bogat în substanțe nutritive.
 Sezonul topinamburului este din octombrie până în mai și, prin urmare, este considerat o legumă de iarnă și de primăvară.
 Datorită numeroaselor zone de cultivare la nivel mondial, rădăcinile proaspete de topinambur sunt disponibile pe piață pe tot parcursul anului.
 În țările de origine, topinamburul este o gustare populară în stare crudă și se rade adesea în salate. În plus, topinamburul se folosește deseori ca garnitură pentru mâncărurile consistente.
 Deoarece tuberculii sunt relativ săraci în calorii, acesta este un aliment ideal pentru dietă.
 Înfășurați topinamburul într-un prosop umed la frigider. Astfel, rădăcinile se vor păstra timp de aproximativ două săptămâni.
 Topinamburul este bogat în diverse substanțe și minerale vitale și este, așadar, foarte sățios și bun pentru sistemul imunitar.
 Carbohidratii sunt de fapt carbohidrati complecsi, o cescuta de topinambur asigura 10% din doza zilnica recomandata, ai si inulina, o fibra fermentabila.
 Indexul glicemic al topinamburului nu este mare, este chiar scazut, 11, deci efectele asupra nivelului de zahar din sange vor fi minime, poti inlocui cartofii fara probleme daca ai prediabet sau diabet.
 Tuberculul este numit și „cartoful diabeticilor”, deoarece conține inulină.
Acesta este și foarte sărac în calorii.
 Cu toate acestea, nu se recomandă consumul excesiv de topinambur din cauza conținutului de inulină, care poate duce la probleme digestive și scaune diareice.
 Inulina ajuta sistemul digestiv, incurajeaza o digestie normala, scaune regulate si cu o consistenta moale, nivelul zaharului din sange este in parametri normali mereu, colesterolul este redus si el, ai si protectie impotriva anumitor tipuri de cancer.
 Inulina va stimula dezvoltarea de bacterii sanatoase in intestine, va actiona ca un probiotic, se reduce inflamatia locala si se incurajeaza metabolismul si o imunitate de fier.
 Metabolismul glucozei va fi influentat in bine de aceeasi inulina, ea nu este metabolizata, nu va ajunge sa afecteze nivelul de zahar din sange-bolnavii de diabet de tip 2 vor putea sa consume topinambur fara probleme.
 Tensiunea arteriala este mentinuta in limite normala daca adaugi anghinarea de Ierusalim in dieta zilnica, asta pentru ca ai o sursa importanta de potasiu, care previne efectele nedorite ale sodiului in organism.
 Pe langa tensiune scapi si de colesterolul in exces si de cel rau, scade nivelul sau si al trigliceridelor, fibrele solubile din topinambur sunt cele care vor actiona ca sa obtii aceste efecte benefice, sanatatea cardiovasculara a organismului va fi excelenta.
 Compusii speciali din anghinarea de Ierusalim vor viza si celulele canceroase, vor fi vizate si „ucise” rand pe rand pentru a preveni raspandirea cancerului la organe vitale din corp. Mai mult, prin consumul de topinambur se pot preveni si alergii-atentie insa la alergia la inulina, daca suferiti de asa ceva este bine sa evitati Anghinarea de Ierusalim.
 Continutul de tiamina sau vitamina B1 va ajuta enorm cand ai probleme cu acidul clorhidric din stomac. Lipsa acidului clorhidric ar putea cauza imposibilitatea digerarii proteinelor, se va inhiba activarea enzimei pepsina.
 Sursa de fibre de calitate, topinamburul se va dovedi eficient pentru reglarea cantitatii de acid clorhidric.
 Topinamburul este bun si pentru sange, contribuie la formarea unor noi celule in sange prin prezenta fierului si cuprului, este evitata si anemia.
 Sistemul imunitar este intarit prin consumul regulat de anghinare de Ierusalim, asta pentru ca ea contine cantitati suficiente de antioxidanti, se reduce stresul oxidativ celular, sunt prevenite efectele nedorite ale radicalilor liberi.
 Racelile si gripele nu vor mai fi asa de dese si daca totusi ne imbolnavim vom trece mai usor peste boala.
 La nivelul sistemului osos, topinamburul poate ajuta oasele sa fie mai rezistente, se evita osteoporoza.
 Potasiul din anghinarea de Ierusalim mentine la un nivel normal contractiile musculare si transmiterea impulsurilor nervoase.
 Se poate fierbe in suc de lamaie ca sa scapi de efectele inulinei la nivelul sistemului digestiv, se poate mura pentru a scapa de gazele intestinale datorate fermentatiei rapide.
Portiile consumate vor fi micute, asta ca sa te obisnuiesti cu anghinarea de Ierusalim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.