Retete cu topinambur

  Tuberculii de topinambur sînt căutaţi în arta culinară. 
  Au un gust dulceag, datorită inulinei. Pot fi folosiţi în salate, fierţi în apă sărată sau prăjiţi. 
  Multă vreme, rădăcina bulboasă nu s-a bucurat de nicio atenţie din partea gospodinelor, care au socotit-o o legumă a săracilor. 
  Feluritele moduri în care poate fi preparat topinamburul au fost descoperite în timp. 
  Astăzi, se fac budinci, chiftele, colţunaşi, plăcinte, dulceaţă, piure din topinamburi. Se usucă la fel cum uscăm cartoful, se murează asemenea verzei. 

Cum putem consuma topinamburul:

  - crud, (eventual dat pe razatoare) 
  - în supe sau tocănițe ca si cartoful.
  - fiert,feliat si adăugat la salate.
  - la cuptor poate fi tăiat sau chiar pus întreg cu tot cu pieliță. Coacem pe foaia de copt timp de 30-45 de minute. Se condimentează după gust.
  - se taie în bucăți, se găteste la aburi si apoi se pregăteste un piure.
  - alături de alte murături .
 Feluritele moduri în care poate fi preparat topinamburul au fost descoperite în timp.
 Astăzi, se fac budinci, chiftele, colţunaşi, plăcinte, dulceaţă, piure din topinamburi. Se usucă la fel cum uscăm cartoful, se murează asemenea verzei. 
 Pentru consum, topinamburul se spala bine ( coaja nu se indeparteaza ) si se curata cu o perie de radacini.
 Atentie! (spalati, tuberculii pot fi pastrati doar cateva zile la rece). 
 Dacă sunt lăsaţi peste iarnă în pământ, bulbii ce sunt recoltaţi primăvara sunt mult mai dulci. 

 Retete cu topinambur 

Topinambur cipsuri  
 • 700 gr topinambur feliat subtire ( cam 5 mm )
 • 5 linguri ulei masline 
 • sare dupa gust 
 • 1 lingurita boia dulce
 • 4 catei usturoi trecuti prin presa ( se poate si fara usturoi) 
 Am curatat si spalat bulbii, iar apoi i-am taiat in felii subtiri. 
 Am pus feliile intr-un bol si am adaugat ulei, sare, boia, si usturoi. 
 Am amestecat bine pentru a se distribui uniform. 
 Se transfera in tava aragazului, pe hartie de copt si se lasat aproximativ 20 minute la o temperatuta de 180 grade, in cuptorul preincalzit. 
 Se consuma calzi cu o salata de sfecla rosie. 

 Napi la cuptor
 Ingrediente 
  • 500 g napi 
  • 50 ml ulei 
  • 1 cățel usturoi 
  • 20 g rozmarin 
  • 15 g boia dulce 
  • sare și piper după gust
Preparare 
Napii la cuptor sunt o garnitură foarte gustoasă alături de carne, dar și un fel principal perfect pentru persoanele care urmează un regim vegetarian.
 Napii se spală bine și se taie.
 Usturoiul se pisează. Uleiul se amestecă cu usturoiul, rozmarinul, praful de boia, sarea și piperul.
 Napii tăiați se pun în amestecul de ulei și se lasă la marinat o oră.
 Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.
 Napii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor.
 Se lasă la cuptor până se rumenesc, aproximativ jumătate de oră.
 Napii se servesc calzi, ca atare, sau ca garnitură lângă carnea de pui sau carnea de vită.

 Tocăniţă vegetariană 
 Ingrediente: 

  •  600 g topinambur, 
  •  4 fire ceapă verde, 
  •  2 cepe, 
  •  2 morcovi (medii), 
  •  300 g spanac (sau ştevie), 
  •  4 linguri cu pastă de tomate, 
  •  4 linguri cu ulei, 
  •  1 frunză de dafin,
  •   sare, piper, 
  •  1 legătură mărar, 
  •  1 legătură pătrunjel, 
  •  1/2 linguriţă cu cimbru uscat. 
 Mod de preparare: 
 Se spală bine topinamburii cu un bureţel (avându-se în vedere amplitudinea ramificaţiilor) sau se pot descoji. 
 Se taie în bucăţi pentru tocană la fel de mari cum ar fi tăiaţi şi cartofii.
  Ceapa verde se curăţă, se spală, se taie în rondele, la fel şi morcovul, iar ceapa se taie solzişori. 
 Se pun la călit în tigaie ceapa, prazul şi morcovii, iar când se înmoaie puţin se adaugă piperul proaspăt măcinat, cimbrul şi foaia de dafin. Apoi se pune în cratiţă şi spanacul (sau ştevia) tăiat în bucăţi mari. Se lasă două minute, după care se adaugă şi pasta de tomate. 
 Se completează cu 2 căni cu apă şi se lasă să fiarbă până clocoteşte, moment în care se adaugă şi topinamburii tăiaţi. 
 Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mediu pentru 20 de minute.
  La final, când se stinge focul, se pune jumătate din cantitatea de verdeţuri spălate şi tocate mărunt. Verdeţurile rămase se vor presăra deasupra în momentul servirii. 

 Salată de primăvară cu topinambur 
 Ingrediente: 
  •  250 g topinambur 
  •  2 lămâi 
  •  2-3 ridichi 
  •  200 g frunze de salată verde asortată sau frunze proaspete de spanac 
  •  3 linguri ulei de măsline 
  •  sare, piper după gust 
  •  opţional 200 g parmezan ras în felii subţiri 
 Modul de preparare: 
 Topinamburul se curăţa de coajă. Pentru a evita oxidarea se pune imediat după curăţare într-un castron cu apă în care s-a adăugat sucul de la o lămâie. 
 Frunzele de salată/ spanac se spală bine apoi se pun deoparte într-un castron să se zvânte. 
 Tăiaţi topinamburul în rondele fine. 
 Sucul de lămâie rămas se amestecă cu uleiul de măsline. 
 Jumătate din cantitate se toarnă peste rondelele de topinambur. 
 Ridichile se curăţă de frunze, se spală, se rad pe o răzătoare fină, după care se pun într-un bol separat. 
 Se toarnă restul de sos peste frunze de salată. 
 Salata se asamblează înainte de servire individual în fiecare bol. 
 Se începe cu un strat de salată/ spanac verde, care apoi se acoperă cu rondele de topinambur, şi ridichiile rase. 
 Se presară piper şi sare după gust şi se adaugă restul de ulei amestecat cu suc de lămâie.
 Deasupra se presară câteva frunze verzi de ceapă verde sau chive, tăiate mărunt.
 Facultativ, se serveşte cu felii subţiri de parmezan. Poftă bună! 
 
 Salată cu muştar şi sos de soia 
 Ingrediente: 
  • 2 morcovi, 
  • 1 ţelină mică, 
  • 2 mere, 
  • 1 păstârnac, 
  • 5 ridichi roşii, 
  • 2 tuberculi de topinambur, 
  • 100 ml ulei, 
  • 2 linguri cu muştar, 
  • sucul de la o lămâie, 
  • 1 cartof fiert, 
  • 1 legătură de pătrunjel verde, 
  • 1 lingură cu sos de soia, 
  • sare, piper. 
Mod de preparare: 
 Legumele şi merele se dau prin răzătoarea mare, apoi se stropesc cu sucul de lămâie.
 În alt vas se prepară o maioneză vegetală astfel: cartoful se pisează, se adaugă muştarul şi apoi se mixează în blender, la viteză mare, adăugând câte puţin ulei, ca la prepararea maionezei.
 La sfârşit se adaugă peste maioneză sosul de soia şi se omogenizează.
 Se amestecă legumele rase cu maioneză şi pătrunjelul tocat mărunt, apoi se ajustează gustul cu piper şi sare. 
Se serveşte cu pâine crocantă, proaspătă sau prăjită.

 Supa de topinambur cu chimen  
 Avand aspectul cartofilor noi, topinamburii (napi porcesti) au o aroma distincta, dar delicata, care se potriveste cu alte legume radacinoase, in special intr-o supa cu o textura uniforma. Semintele dulci de chimen completeaza aroma legumelor si transforma o mancare obisnuita in ceva special. 
 Ingrediente:
  • 1 lingura suc de lamaie 
  • 500 g topinamburi (napi porcesti) 
  • 15 g unt 
  • 1 tija de telina tocata 
  • 1 ceapa mica tocata 
  • 2 morcovi tocati 
  • 1 catel de usturoi, tocat 
  • 1 litru bulion, preferabil facut in casa 
  • 1 lingurita seminte de chimen 
  • 150 ml lapte semidegresat 
Pentru ornat 
  • 1 morcov mic 
  • 2 linguri patrunjel tocat 
 Pasul 1 
Sucul de lamaie se pune intr-un castron cu apa rece. Se curata si se taie felii topinamburii, punandu-i in apa imediat dupa ce sunt taiati. (Topinamburii se decoloreaza foarte repede dupa ce sunt curatati si expusi la aer.) 
 Pasul 2 
 Se topeste untul intr-o cratita mare. Se scurg topinamburii si se pun in cratita impreuna cu telina, ceapa, morcovii si usturoiul. Se acopera cratita si se inabusa legumele incet 10 minute sau pana se moaie. 
 Pasul 3 
 Se adauga bulionul si semintele de chimen. Se aduc la fierbere. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera cratita. 
 Se fierb la foc mic 20 de minute sau pana cand sunt moi legumele. 
 Se raceste putin supa, apoi se face piure intr-un robot de bucatarie pana se uniformizeaza sau se paseaza printr-o sita fina. 
 Alternativ, se poate utiliza un mixer pentru a face piureul direct in cratita. 
 Pasul 4 
 Se pune supa inapoi in cratita, daca este necesar. Se adauga laptele si smantana si se pun sare si piper dupa gust. 
 Se incalzeste din nou supa foarte incet, fara sa fiarba. Intre timp morcovul pentru garnitura se taie in betisoare scurte, subtiri. 
 Supa se serveste fierbinte, ornand fiecare portie cu betisoare de morcovi si putin patrunjel tocat.

SUPĂ CREMĂ DE ȚELINĂ ȘI TOPINAMBUR 
 Ingrediente pentru 2 persoane: 
  • 5 topinamburi 
  • 1 ceapă mijlocie 
  • 3 căței de usturoi 
  • 2 cubulețe de unt 
  • o bucățică de țelină 
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • 1 cub de supă de legume sau, dacă n-ai, apă 
  • puțină zeamă de lămâie 
Pregătire: 
1.Curăță topinamburul de coajă, spală-l și taie-l cubulețe 
2.Fă la fel cu bucata de țelină 
3.Taie felii fine ceapa și usturoiul 
4.Într-o cratiță topește un cubuleț de unt în uleiul de măsline și adaugă ceapa
5.Când ceapa s-a înmuiat puțin, adaugă țelina, topinamburul și usturoiul. Amestecă bine și apoi pune apă, cât să acopere bine toate legumele. 
6.Pune cubul de legume în supă, pune-i un capac cratiței și lasă legumele să fiarbă la foc mediu spre mic 
7.După ce legumele s-au fiert (pot fi împunse cu ușurință cu furculița), cu ajutorul unui blender vertical, transformă totul în cremă 
8.Stinge focul, adaugă cel de-al doilea cubuleț de unt, potrivește de sare și piper, gustă și adaugă doi trei stropi de zeamă de lămâie 
Mănâncă supa cu pâine prăjită în foarte puțin ulei de măsline, fix așa cum e sau, eventual, cu o linguriță de smântână.

 Supa Crema  
 Ingrediente 
  • 1 kg. de napi 
  • 1 ceapa de marimea unui ou obisnuit 
  • 2 catei de usturoi 
  • 1 tija de telina (apio) 
  • 1 lingura de ulei de masline 
  • 30 de grame de unt 
  • 1 litru de supa de pui 
  • 1 frunza de dafin 
  • 1 ramurica de cimbru 
  • 100 de grame de smantana lichida pentru gatit 
  • 30 de grame de parmezan 
  • sare, piper 
Pentru garnitura: 
crutoane simple sau cu parmezan, 
  • 1 lingura de ulei de masline, 
  • 1 lingura de chives fin tocat 
 Preparare 
1. Se curata napii de coaja, se spala bine si se taie in felii ca sa fiarba mai repede. 
2. Se incinge intr-o cratita de marime potrivita 1 lingura de ulei, se adauga untul si cand se topeste, se adauga si ceapa tocata impreuna cu usturoiul zdrobit si tija de telina taiata bucati cam de 1 cm. Se calesc pana se inmoaie si ceapa devine sticloasa.
3. Se adauga feliile de napi peste ceapa deja si se calesc impreuna 3-4 minute, amestecand frecvent. 
4. Se adauga supa fierbinte, dafinul, cimbrul si 1 lingurita de sare. Se fierbe supa cam 25-30 de minute, pana ce napii se inmoaie bine. 
5. Se scot din supa frunza de dafin si ramurica de cimbru apoi se paseaza totul cu blenderul de mana, se adauga smantana si parmezanul razuit si se incorporeaza bine in supa fierbinte.
 Se potriveste gustul supei cu sare si piper si se serveste imediat, fierbinte, cu crutoane proaspete, stropita cu cateva picaturi de ulei de masline si presarata cu putin chives tocat (sau ceapa verde tocata).
 
 Piure de topinambur
   Ingrediente
  • 500 g topinambur; 
  • 100 ml lapte dulce; 
  • 100 ml apa; 
  • 25 g unt; 
  • 1 lingura oțet; 
  • Sare, piper după gust.
 Mod de preparare : 
1) se curata se spala se toaca rondele topinamburul și se scufunda în apa cu puțin oțet pentru a nu oxida; 
2) 100 ml apa și 100 ml laptele se pun într-o craticioara la foc mediu, iar când încep sa fiarbă se adaugă rondelele de topinambur pe care le-am scos din apa cu oțet; 
3) se lasă la fiert cu capac pana se înmoaie bine, apoi se ia de pe foc se adaugă untul și se pasează cu benederul. 
La final se adaugă sare și piper după gust. DELICIOS!
 
 Tocăniţă vegetariană 
 Ingrediente: 
600 g topinambur, 
2 fire praz, 
4 fire ceapă verde, 
2 cepe, 
2 morcovi (medii), 
300 g spanac (sau ştevie), 
4 linguri cu pastă de tomate, 
4 linguri cu ulei, 
1 frunză de dafin, 
sare, piper, 
1 legătură mărar, 
1 legătură pătrunjel, 
1/2 linguriţă cu cimbru uscat. 
 Mod de preparare: 
 Se spală bine topinamburii cu un bureţel (avându-se în vedere amplitudinea ramificaţiilor) sau se pot descoji. 
 Se taie în bucăţi pentru tocană la fel de mari cum ar fi tăiaţi şi cartofii. 
 Ceapa verde şi prazul se curăţă, se spală, se taie în rondele, la fel şi morcovul, iar ceapa se taie solzişori. 
 Se pun la călit în tigaie ceapa, prazul şi morcovii, iar când se înmoaie puţin se adaugă piperul proaspăt măcinat, cimbrul şi foaia de dafin. Apoi se pune în cratiţă şi spanacul (sau ştevia) tăiat în bucăţi mari. 
 Se lasă două minute, după care se adaugă şi pasta de tomate. 
 Se completează cu 2 căni cu apă şi se lasă să fiarbă până clocoteşte, moment în care se adaugă şi topinamburii tăiaţi. 
 Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mediu pentru 20 de minute.
 La final, când se stinge focul, se pune jumătate din cantitatea de verdeţuri spălate şi tocate mărunt. 
Verdeţurile rămase se vor presăra deasupra în momentul servirii.
 
Gustarica de topinambur 
  Ingrediente: 
  • 700 g topinambur 
  • apa 
  • 50 ml de frisca lichida
  •  sare, piper 
  •  Modul de preparare:
  • 1. Curatim topinamburul. Il taiem cubulete mici ( 2cm) si il punem la fiert in apa rece. Daca il veti puneti la fiert in apa calda se va intari.
  • 2. Il fierbem 25 de minute. 
  • 3. Rasturnam apa, adaugam frisca, sarea si lasam la foc inca 5-7 minute. 
  • 4. Pisam cu furculita, adaugam piper si sare daca mai este nevoie. 
  Servim pe paine sau ca garnitura. 

Duceața de topinambur 
Ingrediente:
  •  topinambur 1kg (curatat)
  •  suc de mere 6 litri
 Mod de preparare:
 Se pune sucul de mere in oala la fiert pana scade la o treime. 
 Se taie topinamburul cubulete mici, si se adauga in oala peste sucul de mere dupa ce a scazut. 
 Se fierbe pana ajunge la consistenta de dulceata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.